top of page

Omgeving

Voornes Duin in vogelvlucht

Voor natuurliefhebbers zijn de duinen van Voorne een paradijs. In dit waardevolle kustgebied worden de duinenrijen afgewisseld door uitgestrekte valleien doordat de natuur hier altijd vrij spel heeft gehad.Dit jonge, kalkrijke duingebied bestaat uit duinen, duinvalleien, moeras, stuivende duinen en bos. Omdat er - in tegenstelling tot veel andere duingebieden - geen drinkwater wordt gewonnen, komen er nog vochtige en natte duinvalleien voor met veel bijzondere planten. Op de duinmeren komen talloze moeras- en watervogels af. Zelfs nu nog kan die natuur vrij zijn gang gaan.

Heemtuin Tenellaplas

Er is 'n ongelofelijke variëteit aan planten te bewonderen omdat er zo veel verschillende milieutypen voorkomen. De duinen tussen Oostvoorne en Rockanje zijn heel nat omdat er geen drinkwater wordt gewonnen. Vele bloemen zoals orchideeën gedijen hier dan ook uitstekend. De bloemen trekken vele vlinders aan en in grote delen van het gebied lopen pony's en runderen. Zij begrazen het gebied zodat het niet helemaal dicht groeit.

Bezoekerscentrum Tenellaplas
 

Een goed uitgangspunt voor een excursie door dit fascinerende gebied is bezoekerscentrum Tenellaplas van het  Zuidhollands Landschap. De naam Tenellaplas komt van een plantje dat aan de oevers van de plas groeit: het tere guichelheil. De Latijnse benaming van dit plantje is Anagallis tenella. Bij het centrum vind je routes die speciaal voor kinderen zijn. Bij een excursie hoort een tas met opdrachten en veldwerkmateriaal zoals een schepnet en een thermometer. Het duingebied van Voorne is alom bekend om zijn prachtige natuurschoon en grote verscheidenheid aan plantengroei.

Openluchtmuseum "De Duinhuisjes"

 

De Historische Vereniging Westelijk Voorne, een vrijwilligersorganisatie, heeft drie van deze "duinhuisjes" van de ondergang gered, in oorspronkelijke vorm gerestaureerd of verplaatst en in het openluchtmuseum samengebracht.

Dit openluchtmuseum is gelegen aan de Duinstraat 18 in de binnenduinen, nabij de grens tussen Oostvoorne en Rockanje, vlakbij de Tenellaplas.
Hier kunt u eventjes terug in de tijd, want de drie woningen, hun inrichting en bijgebouwtjes geven u een boeiend beeld van de vroegere bewoners, hoe zij in de periode van 1880 tot 1940 woonden en werkten. Zeker een bezoekje waard! [ Neem alvast een kijkje ]

Na afloop van deze kleine ontdekkingreis door de natuur word je aangenaam verrast door ons restaurant dat wat verscholen achter de parkeerplaats naast het bezoekerscentrum Tenellaplas ligt.

De koffie staat klaar!

Solex & zo

Ontdek deze mooie omgeving ook eens op de Solex!

 

www.solexenzo.nl

bottom of page